Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Πέντε από τις πιο δραστικές αντικαρκινικές τροφές

Σε μια πρόσφατη μελέτη οι Shanmugam και συν (2011) έκαναν μια ανασκόπηση στα δεδομένα που προκύπτουν από τη βιβλιογραφία για την ευεργετική επίδραση διατροφικών συστατικών και κατέληξαν ότι οι περισσότερες ενδείξεις (με βάση τη βιβλιογραφία ) για την αντικαρκινική τους δράση σε κυτταροκαλιέργειες και πειραματόζωα αφορούν τα εξής συστατικά  :


1. Η κουρκουμίνη ή κουρκουμάς (diferuloylmethane) μια λιπόφιλη πολυφαινόλη που προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa της οικογένειας της Ζιγγίβερι (Zingiberaceae) γνωστό και ως τουρμερικό. Η κουρκουμίνη περιέχεται σε ποσοστό 2-5% του τουρμερικού και είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα του μπαχαρικού καθώς και για τις γνωστές θεραπευτικές του ιδιότητες. Πρόσφατες μελέτες εστιάζουν και στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών (προαγωγή απόπτωσης, καταστολή αγγειογένεσης, καταστολή ογκογόνων γονιδίων κα). Επειδή η πρόσληψη της κουρκουμίνης από έντερο είναι πολύ μικρή για το λόγο αυτό συνήθως η κουρκουμίνη χορηγείται με πιπερίνη (εξάγεται από το μαύρο πιπέρι) σε συγκέντρωση 20 mg πιπερίνης αν και η τελευταία αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και θέλει προσοχή

2. Ρεζερβατόλη (Resveratol) είναι μια πολυφαινόλη και βρίσκεται φυσικά σε πολλά φυτά καθώς παράγεται αμυντικά σε εισβολή βακτηρίων ή μυκήτων. Σε ποντίκια και αρουραίους  η ρεζερβατόλη προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης, έχει προστατευτική καρδιοαγγειακή δράση ενώ εμποδίζει στα ποντίκια την ανάπτυξη όγκων του μαστού. Σε μικρές συγκεντρώσεις βρίσκεται σε σταφύλια, πράσινο τσάι ακόμα σε φυστίκια και στο κόκκινο κρασί

Πειραματικά έχει δειχθεί επίσης στα πειραματόζωα ότι η ανσταλτική δράση στους όγκους του μαστού αφορά τη δημιουργία τους και όχι την ανάπτυξή τους. Χορήγηση υψηλών δόσεων της ρεζερβατόλης οδήγησε στη δημιουργία νευροβλαστώματος.

3. Η σιλυμαρίνη (Silymarin) και συγκεκριμένα το δραστικό συστατικό της σιλιβινίνη (silibinin) βρίσκεται sto γαϊδουράγκαθο (milk thistle ή επιστημονικά Silybum marianum). Τόσο μελέτες in vitro (εκτός οργανισμού) όσο και σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η σιλιβινίνη  έχει ηπατοπροστατευτική δράση, ενώ βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.  Επιπλέον αντικαρινική δράση παρουσίασε σε όγκους του μαστού, σε αδενοκαρκίνωμα προστάτη, σε καρκίνο του παχέος εντέρου και σε καρκίνους του πνεύμονα (μικροκυτταρικό και μη μικροκυτταρικό).


4. Γενιστείνη (Genistein) είναι ένα ισοφλαβονοειδές το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη σόγια. Η γενιστείνη όπως και τα άλλα ισοφλαβονοειδή έχει αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες  (εμποδίζει τη δημιουργία νέων αγγείων που απαιτεί ο καρκίνος για την γρήγορη ανάπτυξη του) . Μοιάζει με το οιστρογόνο Genistein και προσδένεται στους υποδοχείς του καρκίνου του μαστού στη θέση των οιστρογόνων εμποδίζοντας το να αναπτυχθεί.  Τα τόφου και το γάλα σόγιας είναι καλές πηγές γενιστείνης. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την αντικαρκινική δράση της γενιστείνης χωρίς να παρουσιάζονται παρενέργειες. Επειδή όμως δρα ως φυτοοιστρογόνο υπάρχει προβληματισμός για τη  ενίσχυση ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων ή για την αλληλεπίδραση με τα αντισυλληπτικά χάπια. Επομένως σύμφωνα με τους ερευνητές άνδρες και γυναίκες στους οποίους ανιχνεύτηκε ορμονοεξαρτώμενος καρκίνος πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση ισοφλαβονοειδών.

5. Epigallocatechin gallate (EGCG) επιγαλοκατεχίνη 3-γαλλικό  (εστέρας της επιγαλοκατεχίνη με το γαλλικό οξύ) αποτελεί ένα είδος κατεχίνης που βρίσκεται στο πράσινο αλλά όχι στο μαύρο τσάι καθώς στο μαύρο τσάι μετατρέπεται σε θεαρουβιγίνη (thearubigins GCG). Επίσης σε υψηλές θερμοκρασίες η  EGCG μετατρέπεται σε GCG  και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να βράζεται το πράσινο τσάι.
  Η αντικαρκινική δράση της EGCG φαίνεται ότι οφείλεται στις αποπτωτικές της ιδιότητες. Σε υψηλή χορήγηση όμως της ουσίας σε έγκυες παρατηρήθηκε κίνδυνος για εμφάνιση λευχαιμίας. Για το λόγο αυτό τα βιοφλαβονοειδή σε έγκυες. Η κατανάλωση επίσης πράσινου τσαγιού συνδέεται με πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές αλλά όχι  σε καπνιστές. (Epidemiology 2001 Nov; 12(6):695-700).


Πηγές
Shanmugam MK, Kannaiyan R, Sethi G. Targeting Cell Signaling and Apoptotic Pathways by Dietary Agents: Their Role in the Prevention and Treatment of Cancer. Nutr Cancer. 2011 Feb 2:1.

Gou M, Men K, Shi H, Xiang M, Zhang J, Song J, Long J, Wan Y, Luo F, Zhao X, Qian Z.

Curcumin-loaded biodegradable polymeric micelles for colon cancer therapy in vitro and in vivo.
Nanoscale. 2011 Jan 31. (State Key Laboratory of Biotherapy and Cancer Center, West China Hospital, West China Medical School, Sichuan University, Chengdu, 610041, )


Masuda M, Wakasaki T, Toh S, Shimizu M, Adachi S.Chemoprevention of Head and Neck Cancer by Green Tea Extract: EGCG-The Role of EGFR Signaling and "Lipid Raft". J Oncol. 2011;2011:540148. Epub 2011 Jan 2.

Singh RP, Tyagi A, Sharma G, Mohan S, Agarwal R. Oral silibinin inhibits in vivo human bladder tumor xenograft growth involving down-regulation of survivin. Clin Cancer Res. 2008 Jan 1;14(1):300-8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου